Stemverklaring - Rapport Papadimoulis - Jaarrapport 2021 over de Europese Centrale Bank

bruno-neurath-wilson-7y3G6s201Gk-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 februari 2022 om 20:34

Stemverklaring - Rapport Papadimoulis - Jaarrapport 2021 over de Europese Centrale Bank

Dit rapport spreekt terecht zorgen uit over de alsmaar oplopende inflatie en de risico’s van een aanhoudend lage rente. Maar tegelijk moedigt het de ECB ook aan om naar eigen inzicht door te gaan met het opkopen van obligaties. Dat laatste vind ik onbegrijpelijk en daarom heb ik uiteindelijk tegen het rapport gestemd.

Het economisch herstel gaat gelukkig voorspoedig en er wordt veel geld uitgegeven. Het is dus de hoogste tijd voor de ECB om op de rem te gaan staan, in plaats van alsmaar gas te geven. Dat betekent afbouw van de grootschalige opkoop van obligaties in combinatie met renteverhoging. Dit is niet alleen nodig om de inflatie te beteugelen, maar moet ook Zuid-Europese landen, die tot nu toe te veel afhankelijk zijn van het infuus van de ECB, aanzetten tot (economische) hervormingen.

Een dergelijke duidelijke boodschap vind ik helaas in het rapport van de Griekse socialist Papadimoulis niet terug. Wel waren er de haast gebruikelijke verwijzingen naar een Europees depositogarantiestelsel en Europese activa. Ook dit maakt dat ik het rapport niet kan steunen.