Speech: Rapport over de mensenrechten en de democratie in de wereld

christian-lue-2Juj2cXWB7U-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 februari 2022 om 18:27

Speech: Rapport over de mensenrechten en de democratie in de wereld

In het omvangrijke rapport mis ik de aandacht voor de roof van organen. In onze lidstaten besluiten wij zelf wat er na onze dood met onze organen gebeurt. In China ligt dat anders. Daar worden jaarlijks duizenden gevangenen geëxecuteerd met als voornaamste doel, hun organen te gebruiken voor commerciële orgaantransplantaties.

Vaak zijn gevangenen veroordeeld vanwege religieuze of politieke overtuigingen hiervan het slachtoffer. Dit is een uiterst grove schending van de mensenrechten.

De Verenigde Naties kunnen geen actie ondernemen omdat China als lid van de VN een onderzoek zal blokkeren. Het Internationaal Strafhof staat machteloos want China is daar geen lid van. De Europese Unie kan wel optreden tegen deze martelpraktijken door het Chinese regime, bijvoorbeeld met economische sancties.

Het rapport wil terecht mensenrechten promoten en beschermen. Een gigantische schending van de mensenrechten in China blijft echter onbesproken. Daarom herhaal ik: we moeten het in dit huis hebben over orgaanroof in China.