Podcast

MET PETER IN EUROPA - S02 / A05

Afscheid van Peter van Dalen

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) neemt afscheid van het Europees Parlement.

In deze allerlaatste aflevering van Met Peter in Europa blikt hij terug op de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen veertien jaar.

MET PETER IN EUROPA - S02 / A04

De gespannen situatie tussen Israëliërs en Palestijnen

De gespannen situatie in Israël lijkt uitzichtloos. Er is al decennia lang een conflict tussen Israëliërs en Palestijnen.

Europarlementariër Peter van Dalen bezocht het land dit jaar in korte tijd twee keer. Hij ging daar onder andere in gesprek met Palestijnse christenen, een groep waar we wat hem betreft veel te weinig oog voor hebben.

MET PETER IN EUROPA - S02 / A03

Pulsvisserij moet terug op Europese agenda

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat de pulsvisserij terug komt op de Europese agenda. 

Uit het promotieonderzoek van dr. Pim Boute blijkt dat er nauwelijks substantiële neveneffecten van pulsvissen op zeedieren zijn. Dat terwijl deze vismethode wel dé oplossing is voor heel wat problemen waar vissers mee kampen.

Van Dalen vindt het pulsverbod dan ook onterecht.

MET PETER IN EUROPA - S02 / A02

Dringend Europese steun voor Armenië nodig

Voor Armenië verslechterde de situatie de afgelopen twee jaar flink, vanwege de door Azerbeidzjan begonnen oorlog.

Peter van Dalen vindt dat de Europese Unie Armenië moet steunen, maar op dit moment gebeurt juist het tegendeel. Onlangs bezocht Van Dalen dit land om met eigen ogen te zien hoe schrijnend de situatie van de Armenen is.

Hij gaat over zijn bevindingen in gesprek met de Armeens-Nederlandse arts, schrijver en spreker: Gor Khatchikyan.

MET PETER IN EUROPA - S02 / A01

De gevolgen van de Italiaanse verkiezingen

Giorgia Meloni, leider van de radicaal-rechtse politieke partij Fratelli, heeft de verkiezingen in Italië gewonnen. Wat betekent dit voor de EU?

Peter van Dalen geeft een duiding van de verkiezingsuitslag. Daarnaast gaat hij ook in op zijn missie naar Pakistan en het behoud van de flyshoot-visserij.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A09

Over welke onderwerpen gaat Europa nou eigenlijk?

Soms is het misschien onduidelijk welke regels er in Den Haag worden gemaakt en wat er vanuit Brussel wordt bepaald. Toch zijn er duidelijke verschillen in de bevoegdheden. 

In deze aflevering probeert Peter van Dalen helderheid te verschaffen over de vraag waar de EU nu juist wél en níet over gaat.

>

MET PETER IN EUROPA - S01 / A08

Gedwongen verwijdering van organen in China

In China worden gevangenen gedood vanwege hun organen. Deze organen worden voor enorme bedragen verkocht aan rijke buitenlanders die wachten op een transplantatie. 

ND-journalist Jan van Benthem schreef uitgebreid over deze praktijken in de krant en Peter van Dalen probeert hier op Europees niveau aandacht voor te vragen.

Hoe kom je als journalist zulke enorme mensenrechtenschendingen op het spoor? En wat kun je als Europarlementariër doen om deze paktijken te stoppen?

MET PETER IN EUROPA - S01 / A07

De aalscholver: probleem of succesverhaal?

De aalscholver is sinds 2008 een beschermde vogelsoort, maar het succes lijkt misschien wel té groot geworden.

De vogel zou in bepaalde gebieden grote schade aanrichten. Zowel bepaalde vissoorten als de biodiversiteit zouden flink te lijden hebben onder de groeiende populatie. 

Is het eigenlijk nog wel terecht dat de aalscholver een beschermde status heeft in de EU?

MET PETER IN EUROPA - S01 / A06

Moet de EU cryptomunten zoals bitcoin verbieden?

Het 'minen' van cryptomunten zoals bitcoin kost enorm veel energie. Bovendien lijken cryptomunten gebruikt te worden om geld wit te wassen en gebruiken Russische oligarchen cryptovaluta om sancties te ontlopen.

Moet de EU cryptomunten verbieden?

Over die vraag gaat Peter van Dalen in gesprek met Bert Slagter. Bert Slagter is expert op het gebied van cryptovaluta.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A05

De godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk

Het is slecht gesteld met de godsdienstvrijheid wereldwijd. Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld door de Intergroep Godsdienstvrijheid, waar Peter covoorzitter van is. 

Hij gaat daarover in gesprek met Wimco Ester. In deze aflevering staan de twee ook uitgebreid stil bij de verschrikkelijke situatie in Oekraïne. Door de oorlog in dat land komt de vrijheid van godsdienst onder druk te staan.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A04

Verplichte camera's aan boord van vissersschepen

De Nederlandse vissers krijgen veel voor de kiezen. De gevolgen van de brexit, het pulsverbod en windmolenparken op zee, maken het werk steeds moeilijker. Bovendien lijkt er ook nog veel wantrouwen jegens deze beroepsgroep te zijn. Er zijn plannen om camera’s aan boord verplicht te stellen. Oftewel, permanente controle en vrijwel geen privacy.

Peter gaat in gesprek met Urker Hendrik Romkes, eigenaar van onder meer de duurzame vissersschepen MDV1 en MDV2. Zij hebben het met elkaar over de steeds grotere uitdagingen waar deze mooie sector mee te maken krijgt.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A03

Wat kan de EU betekenen voor vervolgde christenen in Pakistan?

Het terdoodveroordeelde Pakistaanse echtpaar Shagufta en Shafqat werd vorig jaar vrijgesproken van godslastering. Ze zaten zeven jaar lang onterecht vast. Opvallend is dat een resolutie van Peter van Dalen een belangrijke rol lijkt te hebben gespeeld in het vrijlatingsproces. 

In deze aflevering gaat Europarlementariër Peter van Dalen in gesprek met Jan Dirk van Nifterik, directeur van de Stichting HVC. Van Nifterik vertelt dat christenen tweederangs burgers zijn in Pakistan. 

Daarnaast praten de twee door over hun eigen ervaringen in dat lang en het belang van een speciale gezant voor godsdienstvrijheid.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A02

De Russische beer ontwaakt

Moeten we de dreiging van Rusland serieus nemen? Poetin stationeert tienduizenden militairen bij de grens met Oekraïne, zet Europese landen onder druk door vluchtelingenstromen op gang te brengen en ontmantelt in zijn eigen land stap voor stap de democratische oppositie.

Tegelijkertijd lijkt Europa zwijgzaam toe te kijken, omdat het afhankelijk is van gas uit het oosten...

In deze aflevering gaat Europarlementariër Peter van Dalen in op het Russische gevaar, de rol van de Europese Unie in dezen, en de uitreiking van de Sacharovprijs aan de mensenrechtenactivist Aleksej Navalny op woensdag 15 december.

MET PETER IN EUROPA - S01 / A01

Wat doet een Europarlementariër nu eigenlijk?

Peter van Dalen is Europarlementariër. Voor de ChristenUnie zit hij in de christendemocratie EVP-fractie van het Europees Parlement. In deze functie houdt hij zich onder andere bezig met de relatie tussen Europa en de Zuid-Aziatische landen, visserij en mensenrechten.

In zijn podcast geeft Peter een kijkje achter de schermen. Elke maand praat hij met presentator Zegert van der Linde over zijn werk in het Europees Parlement. De twee bespreken actuele thema’s uit de Europese politiek en leren je zo hoe de Europese politiek in elkaar zit.