Persbericht: “Sanctiemechanismes tegen mankerende rechtsstaten zijn noodzakelijk”

tingey-injury-law-firm-yCdPU73kGSc-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 16 februari 2022 om 10:23

Persbericht: “Sanctiemechanismes tegen mankerende rechtsstaten zijn noodzakelijk”

“Het is terecht dat lidstaten van de Europese Unie die zich niet houden aan de rechtsstaatregels, gesanctioneerd kunnen worden.” Dat is de reactie van  Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de uitspraak van het Hof van Justitie. Vanmorgen verwierp het Hof alle beroepen van Hongarije en Polen tegen het conditionaliteitsmechanisme, dat de ontvangst van middelen uit de EU-begroting afhankelijk stelt van de naleving door de lidstaten van de beginselen van de rechtsstaat.

Van Dalen vindt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie essentieel: “Sanctiemechanismes die ingezet kunnen worden tegen mankerende rechtsstaten zijn noodzakelijk. We moeten maatregelen kunnen nemen tegen landen die de rechtsstaat aantoonbaar schenden. De weg die Polen en Hongarije inslaan, is verwerpelijk. In landen waar geen onafhankelijke rechters of media zijn, kan de democratie niet functioneren.”

Van Dalen vervolgt: “Wet- en regelgeving waarmee de EU zelf met een gekwalificeerde meerderheid – en dus niet met unanieme meerderheid – sancties kan nemen tegen landen die zich niet aan de spelregels van de rechtsstaat, is hard nodig. Disfunctionerende lidstaten hebben een grote negatieve impact op de Europese Unie als geheel, en dat moet we kunnen afstoppen door middel van sancties of kortingen op Europese subsidies.”