Persbericht: Herhaalde oproep tot vrijlating Armeense gevangenen

flag-1192661_1280.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 2 september 2021 om 15:13

Persbericht: Herhaalde oproep tot vrijlating Armeense gevangenen

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) roept Azerbeidzjan nogmaals op om alle Armeense krijgsgevangenen vrij te laten. Hij doet dat samen met zijn Franse collega’s François Alfonsi en Sylvie Guillaume, met wie hij binnen het Europees Parlement een groep van solidariteit en vriendschap met Nagorno-Karabach heeft opgericht.

Op 2 september 2021 is het precies dertig jaar geleden dat Nagorno-Karabach zichzelf onafhankelijk verklaarde. Vanwege de verwoestende oorlog van 2020 en de coronapandemie is deze gebeurtenis echter alles behalve feestelijk voor de Armeniërs uit dat gebied.

De vriendschapsgroep voor Nagorno-Karabach in het Europees Parlement doet op deze 30e verjaardag van deze onafhankelijkheidsverklaring daarom nogmaals de oproep aan Azerbeidzjan om alle Armeense krijgsgevangenen vrij te laten. Daarnaast dringen de Europarlementariërs er ook bij de Raad en de Europese Commissie op aan om alle middelen te blijven gebruiken om druk uit te oefenen op Azerbeidzjan, aangezien er tot dusver vrijwel geen vooruitgang is geboekt in deze schrijnende situatie.

Van Dalen: “We weten ons nauw verbonden met het Armeense volk, in het bijzonder vanwege ons christelijke geloof. De agressie van Azerbeidzjan is verwerpelijk, net zoals de steun van de Turkse president Erdoğan aan de Azeri’s.”

---

Lees als bijlage het Engelstalige persbericht dat namens de vriendschapsgroep voor Nagorno-Karabach in het Europees Parlement, is vestuurd.

Bijlagen