Volg Frans voorbeeld: meer onderzoek naar gevolgen offshore windparken

image00003.jpeg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 31 augustus 2021 om 15:11

Volg Frans voorbeeld: meer onderzoek naar gevolgen offshore windparken

De Franse regering besteedt 50 miljoen euro aan nieuwe studies over de gevolgen van windmolenparken op zee voor de mariene biodiversiteit. Dat heeft de Franse premier Jean Castex bekend gemaakt na een bezoek aan de baai van Saint-Brieuc waar met de bouw van een windmolenpark wordt begonnen.

Ik heb medio juli diezelfde baai ook bezocht (zie o.a. dit artikel in Visserijnieuws). Ik vind dat Nederland in dit geval een voorbeeld aan Frankrijk kan nemen.
Voor de zomervakantie heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid voor mijn rapport gestemd waarin ik ook voor dit probleem aandacht vraag. Franse wetenschappers stellen dat de ontwikkeling van offshore windenergie ingrijpende gevolgen kan hebben op de mariene biodiversiteit, maar dat dit nog niet goed bekend is.
 
Kortom, voordat er nieuwe windparken op zee gebouwd worden, is het verstandig om eerst goed na te gaan wat voor impact dat gaat hebben. Ik moedig de Nederlandse regering  daarom aan om – net als de Fransen – hier meer onderzoek naar te gaan doen.