Persbericht: Met spoed op zoek naar nieuwe Speciale EU-gezant godsdienstvrijheid

20191023_EP-0946368A_FMA_034.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 7 september 2021 om 14:19

Persbericht: Met spoed op zoek naar nieuwe Speciale EU-gezant godsdienstvrijheid

De Europese Commissie moet zo snel als mogelijk een nieuwe Speciale gezant godsdienstvrijheid benoemen. Die oproep doet Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) samen met zijn collega Carlo Fidanza als covoorzitters van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement.

Net voor het zomerreces meldde de Intergroep dat Christos Stylianides benoemd was tot de nieuwe Speciale gezant godsdienstvrijheid, maar nu blijkt dat hij na vier maanden zijn functie alweer neerlegt: “We zijn teleurgesteld dat Christos Stylianides heeft besloten een andere rol op zich te nemen en de functie van speciale gezant weer vacant te maken. We dringen er bij de Europese Commissie op aan om zo snel mogelijk naar een opvolger te zoeken”.

Volgens Van Dalen en Fidanza is het meer dan de hoogste tijd dat de Speciale gezant aan de slag gaat: "Toen de Commissie-Von der Leyen in december 2019 van start ging, viel het op dat de positie van de Speciaal gezant van de Europese Unie voor vrijheid van religie en geloof buiten de EU, helaas niet was ingevuld. Nu zijn we bijna twee jaar verder in de tijd en met het ontslag van Stylianides, die niets kon bereiken in zijn vier maanden, zijn we weer terug bij af.”

Van Dalen en Fidanza vervolgen: "Religieuze vrijheid staat wereldwijd steeds meer onder druk. Uit berichten van ngo’s blijkt jaar na jaar dat geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden toeneemt. We horen nu ook schokkende verhalen uit Afghanistan. Het is cruciaal dat we staan voor vrijheid van godsdienst in de hele wereld. Dus de Europese Commissie moet onverwijld een nieuwe Speciale gezant aanstellen."

Portretfoto van Christos Stylianides: © European Union 2019 - Source : EP