Visserij getroffen door klimaatverandering

IMG_4006
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 8 november 2019 om 09:31

Visserij getroffen door klimaatverandering

De opwarming van de aarde is negatief voor de visserij. Dat werd  mij afgelopen week verteld bij de presentatie van het nieuwe rapport over de gevolgen van klimaatverandering op het zeeleven in het Europees Parlement in Brussel.

Het rapport komt van het Intergovernmental panel on climat change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties dat de risico’s van klimaatverandering evalueert. Het IPCC verwacht dat de leefgebieden van vissen blijven veranderen in de toekomst en dat de reproductie van de vissen terugloopt.  De impact op onze ecosystemen kunnen bovendien negatieve gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en onze voedselveiligheid. Dit alles maakt dat het vangstpotentieel sterk terug kan lopen met alle gevolgen van dien voor iedereen die afhankelijk is van de visserij in Nederland.

Ik vind dat dit aspect onderbelicht is in het publieke debat. In plaats van met de beschuldigende vinger naar vissers te wijzen en alle problemen te schuiven op overbevissing, is het van belang dat we serieus blijven kijken naar de impact van klimaatverandering op het zeeleven.