Inzet voor Pakistaanse christenen blijft hard nodig

WhatsApp Image 2019-11-07 at 11.34.19.jpeg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 7 november 2019 om 17:53

Inzet voor Pakistaanse christenen blijft hard nodig

De situatie van Pakistaanse christenen blijft onverminderd zeer moeilijk. Voorzitter van de christendemocratische partij van Pakistan Ben-Hur Gill vertelde mij vandaag dat het Edwards College dreigt genationaliseerd te worden. Dit christelijke opleidingsinstituut in Peshawar bestaat al sinds het jaar 1900.

Ook worden Pakistaanse christenen vaak tegengewerkt in bijvoorbeeld het zoeken naar zorg of woonruimte. Dit komt doordat Pakistani hun religie moeten vermelden in hun paspoort. Christenen zijn enerzijds trots op hun religie, maar worden anderzijds tegengewerkt door lokale en regionale overheden. Bovendien kan een moslim die christen wordt dat niet eens in zijn paspoort veranderd krijgen.

Pakistan heeft bij de Europese Unie een bevoorrechte handelspositie, vanwege het GSP+ programma. Het land kan daardoor zonder tariefheffingen onder andere textiel hierheen exporteren. De voorwaarden en eisen die hieraan gekoppeld zijn, maakt het land alleen niet waar. Minderheden zoals christenen worden veel en vaak achtergesteld in het land, bijvoorbeeld in het zoeken naar werk of onderwijs voor hun kinderen.

Kortom: het gesprek met Ben-Hur Gill is een bemoediging voor me om in het politieke werk op te blijven komen voor christenen in Pakistan. Dit zal ik onder andere doen bij de delegatie van het Europees Parlement met landen in Zuid-Azië, zoals Pakistan, waar ik sinds september lid van ben.