Ontmoeting met Palestijnse christenen

Sabeel.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 27 februari 2023 om 19:00

Ontmoeting met Palestijnse christenen

Blog 1 over de reis naar Israël en de Palestijnse gebieden

De Eurofractie van de ChristenUnie bezocht van 20 t/m 24 februari Israël en de Palestijnse gebieden op uitnodiging van vertegenwoordigers van de organisaties Tent of Nations en The International Community of the Holy Sepulchre. De komende dagen besteden we in meerdere blogs aandacht aan onze ontmoetingen aldaar.

Na onze reis op maandag 20 februari en een eerste voorbereidend gesprek die avond, hadden we op dinsdagmorgen de 21e een kringgesprek met zes Palestijnse christenen. Zij hadden ieder voor zich bijzondere verhalen, maar één verhaal trof ons met name. De Palestijnse christin Rania Khoury uit Beit Hanina vertelde wat haar gezin en haar 16-jarige zoon Shadi is overkomen.

Ze vertelde met tranen in haar ogen hoe in de vroege morgen van 18 oktober 2022 haar zoon rond 5 uur ’s ochtends uit zijn bed werd gelicht door acht zwartgeklede gewapende mannen. Ze wilden hem zonder aanklacht arresteren. De moeder vroeg naar een arrestatiebevel, maar kreeg als antwoord dat ze ‘zonder bevel konden doen wat ze wilden’. Ze mishandelden en sloegen haar zoon en later ook zijn broer. Er lag overal bloed en ondertussen werd de moeder zelf onder schot gehouden, waardoor ze niets voor haar zoon kon betekenen. Ze vertelde dat achteraf van alles – zonder logische aanleiding – werd vernield. Buiten het huis stonden nog circa 40 agenten, en vervolgens werd de jongen afgevoerd. In de gevangenis werd hij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geslagen waardoor hij onder het bloed en de blauwe plekken kwam te zitten.

De moeder vertelde dat haar zoon vervolgens in een maand tijd veertien rechtszaken moest doorstaan, zonder dat er ook maar een enkele beschuldiging was geuit. Pas weken later kreeg ze te horen dat haar zoon meegedaan had aan een demonstratie en daarbij een paar keer tegen een politieauto had getrapt. De jongen werd constant verhoord en kreeg nauwelijks te eten en te drinken. Hij moest vroeg opstaan, zijn voeten waren geboeid en hij mocht niet naar de wc. Bovendien mochten zijn ouders hem 41 dagen lang geen kleding geven. Inmiddels zit de jongen in huisarrest, wat een aanslag is op de hele familie. Er moet namelijk altijd iemand thuis aanwezig zijn bij de jongen en zelfs voor een doktersbezoek is toestemming van de rechter nodig.

Iemand anders uit de groep vertelde ons dat er dit jaar (2023 is nog maar een paar weken oud!) alleen al meer dan 150 Palestijnse jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar waren vastgezet.

Gevolgen van buitensporig geweld

Ik ben me bewust dat we één kant van dit verhaal hebben gehoord en dat we niet alles feitelijk konden checken, maar de zaak van Shadi Khoury is al uitgebreid in de internationale pers geweest (lees o.a. dit artikel) en we hebben de afgelopen week meerdere verhalen gehoord van buitensporig geweld bij arrestaties. Dergelijke schrijnende voorbeelden werden bevestigd door diverse Europese functionarissen op hoog diplomatiek niveau, met wie wij aldaar ook hebben gesproken.

Wat hebben we overgehouden van deze gesprekken? In de Bijbel is ‘recht doen’ een fundamenteel en essentieel begrip. Dat behoort tot de kern, tot het hart van de Heilige Schrift. Bij dit gesprek en de vele andere gesprekken afgelopen week hebben we onze christelijke Palestijnse broeders en zusters gezien en gesproken die te lijden hebben en onrecht wordt aangedaan. Velen leven in angst, en onze geloofsgenoten vrezen dat westerse christenen geen oog hebben voor hun Palestijnse broeders en zusters.

Tegelijkertijd zorgt deze situatie ervoor dat Palestijnse jongeren steeds meer gefrustreerd raken. Hun leven lijkt uitzichtloos. Er is geen hoop meer, en van de EU of westerse landen verwacht men inmiddels helemaal niets meer. Zo ontstaat er een voedingsbodem voor geweld. De manier waarop Shadi Khoury werd gearresteerd draagt bij aan het kweken van haatgevoelens: het optreden van de Israëlische overheid bij die arrestatie was buitenproportioneel.

Momenteel heeft Israël de meest rechtse regering ooit en de afgelopen dagen konden we vanuit de media vernemen hoe het geweld de laatste weken en dagen escaleert. Een opvallende opmerking die we daarover te horen kregen tijdens ons kringgesprek was dat met de huidige regering in Israël de maskers zijn afgevallen: voor iedereen is zichtbaar dat Netanyahu en de zijnen geen vrede nastreven en de dialoog afwijzen.

Labels: ,