Pakistan moet sneller blasfemierechtszaken behandelen

IMG_2925.PNG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 2 februari 2023 om 13:22

Pakistan moet sneller blasfemierechtszaken behandelen

Pakistaanse gevangenen die vastzitten op verdenking van blasfemie, moeten vaak onnodig lang wachten op hun proces. Naar aanleiding van een werkbezoek naar Pakistan vorig najaar, schreef ik samen met collega Petras Auštrevičius (Renew, liberale fractie), een brief hierover aan het Pakistaanse Hooggerechtshof. In deze brief roepen we de opperrechters op om iets te doen aan de vertragingen in het rechtssysteem, die vooral bij lagere rechtbanken plaatsvinden.

Met name voor mensen die vastzitten vanwege hun geloof is het lange wachten op een rechterlijke uitspraak zeer onrechtvaardig. Pakistan heeft strenge blasfemiewetten, waarbij op belediging van de profeet Mohammed de doodstraf staat. Kortgeleden nam het Pakistaanse parlement ook een wet aan om de belediging van andere heilige personen van de Islam zwaarder te bestraffen, met gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot 10 jaar. Samen met andere collega’s heb ik hier schriftelijke vragen over gesteld aan de Europese Commissie, omdat dergelijke wetgeving in strijd is met internationale verplichtingen van Pakistan.
 
Hoewel we ons best doen om hier aandacht voor te blijven vragen, zullen de blasfemiewetten niet zomaar veranderen. Daarom is het goed dat we ook kijken naar andere manieren om de situatie in Pakistan toch een beetje rechtvaardiger te maken. Deze brief aan het Hooggerechtshof is een duidelijk signaal, dat hopelijk serieus wordt genomen door de opperrechters. Zij kunnen maatregelen nemen om een goede en rechtvaardige rechtsgang beter te waarborgen.

Bijlagen

Labels: , ,