Europese actie tegen Pakistaanse blasfemiewetten vereist

PHOTO-2022-09-22-17-37-17 (5).jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 25 januari 2023 om 18:16

Europese actie tegen Pakistaanse blasfemiewetten vereist

Een nieuwe blasfemiewet bewijst dat Pakistan zijn handelsafspraken met de EU niet serieus neemt. Samen met acht collega’s hebben we hierover op mijn initiatief vragen over gesteld aan Eurocommissaris Valdis Dombrovkis.

Op 17 januari verhoogde de regering van Pakistan de straf op het beledigen van heilige figuren uit de Islam, van drie naar tien jaar gevangenisstraf. Deze wetswijziging druist volledig in tegen de vrijheid van godsdienst, terwijl dit land juist heeft toegezegd die te zullen beschermen.”

Pakistan geniet ruimhartige Europese handelsafspraken, waardoor de export naar de EU bijna kon verdubbelen. Dit levert het land miljarden op, maar Pakistan is door deze afspraken ook gebonden aan internationale verdragen, waaronder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie of levensovertuiging. Vanwege blasfemiewetten zitten er echter helaas tal van mensen gevangen in Pakistan. Op dit moment is de Europese Commissie bezig met de tweejaarlijkse evaluatie van alle begunstigden van het betreffende handelsprogramma, waaronder dus Pakistan.

Twee jaar geleden stemde een ruime meerderheid van het Europees Parlement voor een resolutie van mij waarin een rapport van de Europese Commissie werd geëist om de voorkeursbehandeling van Pakistan in handelsrelaties te herzien. Dit zorgde voor een schok in Pakistan en kort daarop werd het onterecht terdoodveroordeelde christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta en Shafqat in hoger beroep vrijgesproken.

Vorig jaar leek het er heel even op dat Pakistan werk maakte van de vrijheid van godsdienst, maar inmiddels zijn we met deze aanscherping van de wetgeving weer terug bij af. Dit is zeer kwalijk en verontrustend.

Mijn collega's en ik willen weten hoe deze nieuwe ontwikkeling van invloed is op de lopende evaluatie van Pakistan en of de Europese Commissie overweegt de voordelige Europese handelsafspraken met Pakistan tijdelijk op te schorten.

Bijlagen

Labels: , ,