Speech: tweestatenoplossing

raimond-klavins-030ZIU1Rook-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 14 december 2022 om 10:03

Speech: tweestatenoplossing

Voorzitter, de situatie tussen Israël en de Palestijnen is zeer complex. Dat vraagt van buitenstaanders, toch denk ik ook, een zekere terughoudendheid. Tegelijk is wel de vraag: wil Israël een tweestatenoplossing? Als ik zie dat onder Netanyahu de afgelopen jaren een gure wind is gaan waaien, dan lijkt die belangrijke oplossing verder weg dan ooit.

Ik ben ook teleurgesteld in Joodse kolonisten, die zo vaak op Palestijnen inslaan en als er dan al Israëlische politie is, dan kijken die vaak de andere kant op. Palestijnen wonen soms al generaties lang op dezelfde plek en moeten dan toch hun land verlaten. Hun panden en olijfgaarden worden regelmatig verwoest, maar dat is wel grond die bestemd is voor die tweede staat die er moet komen. En die wordt dan dus hardhandig en onrechtmatig ingenomen.

Voorzitter, ik denk vooral en met name aan Palestijnse christenen. Daar wil ik hier expliciet wat over zeggen. Zij zitten tussen hamer en aambeeld. Israël wil Palestijnse families uit de Westbank zien vertrekken, maar tegelijkertijd willen ook moslims daar die christenen weghebben en hun grond verkopen. Voorzitter, Israël en de Palestijnen moeten samen tot een toenadering komen.

- Deze bijdrage hield ik op dinsdag 13 december in het Europees Parlement in Straatsburg

Labels: , ,