Nederlandse vissers blijven welkom in Frankrijk

mat-reding-e3tyH_J-kAI-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 22 november 2022 om 15:31

Nederlandse vissers blijven welkom in Frankrijk

Nederlandse vissers kunnen de komende tien jaar blijven vissen in onder andere de Franse wateren. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde daarvoor.

De Fransen hebben de flyshootvisserij gelukkig dus niet kunnen verbieden. Kort na de zomer deden de Fransen verregaande voorstellen om Nederlandse en Belgische flyshootvissers te weren uit hun 12-mijlszone. Ze dienden daarvoor amendementen in op het rapport over de toegang tot elkaars wateren.

Ik heb me sindsdien sterk gemaakt voor het behoud van deze vismethode. Een Frans verbod op de flyshootvisserij zou de voorbode kunnen zijn van een complete uitfasering van deze visserijmethode, zoals wij dat eerder ook gezien hebben met de pulsvisserij.

Gelukkig hebben we een verbod af kunnen wenden. Dat is terecht, want het weren van bepaalde visserijmethoden gaat volledig tegen de Europese gedachte in. In feite zou dat neergekomen zijn op discriminatie.

De vrije toegang tot elkaars wateren blijft tot eind 2032 van kracht en is met een overtuigende meerderheid van 608 stemmen voor, 13 tegen en 9 onthoudingen aangenomen.