EU moet verbetering arbeidsomstandigheden Qatar monitoren

Qatar 2.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 14 november 2022 om 20:02

EU moet verbetering arbeidsomstandigheden Qatar monitoren

De Europese Unie moet er op toezien dat de arbeidsomstandigheden in Qatar verbeteren. Dat was mijn boodschap in de  mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, waar vanmiddag de Qatarese minister van werkgelegenheid bij aanwezig was.

Het is een grote fout dat een land als Qatar überhaupt in aanmerking komt om het WK voetbal te organiseren, maar daar kunnen we helaas niets meer aan veranderen. Ik wil nu graag weten hoe Qatar van plan is om de inkomsten en de publiciteit die het WK met zich meebrengt, in te zetten voor het verbeteren van de mensenrechtensituatie in het land, inclusief die van gastarbeiders die er zo talrijk zijn.

Kern van het probleem is dat arbeidsmigranten voor hun visum en verblijfsstatus afhankelijk zijn van hun werkgever, wat tot onwenselijke machtsverhoudingen leidt. Dit systeem wordt momenteel ontmanteld, maar de misstanden zijn nog lang de wereld niet uit. Qatar moet zorgen dat arbeidsmigranten daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op hun nieuw verworven rechten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het handhaven op het recht om van baan te wisselen zonder toestemming van de werkgever.

De EU moet daarom zelf nagaan of de situatie in Qatar ook daadwerkelijk blijft verbeteren. Mocht blijken dat de vooruitgang na het WK tot stilstand komt, dan moeten wij in Europa daar ook op reageren. Overigens zijn het ook Europese bedrijven die misbruik maken van de situatie in Qatar. De nieuwe Europese wetgeving met regels voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen komt dus geen moment te vroeg.