Mensenrechtensituatie in Nagorno-Karabach zeer zorgelijk

IMG_5672.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 7 september 2022 om 17:43

Mensenrechtensituatie in Nagorno-Karabach zeer zorgelijk

De Europese Unie moet meer doen voor de Armenen in Nagorno-Karabach, want de mensenrechtensituatie in dat gebied is sterk verslechterd.

Twee jaar geleden brak er een oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan, waarbij – onder andere door inmenging van Turkije – veel Armenen uit het gebied Nagorno-Karabach (ook wel Artsach genoemd) hard zijn getroffen. Naar aanleiding hiervan heb ik in 2020 samen met collega-Europarlementariërs François Alfonsi (Groenen/EVA) en Sylvie Guillaume (S&D) een groep van vriendschap en solidariteit met Nagorno-Karabach opgericht.

Officieel is er nu een wapenstilstand tussen beide landen, maar het is duidelijk dat de situatie voor de Armenen sindsdien sterk is verslechterd. Het leven van de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach is constant in gevaar en hun cultureel erfgoed aldaar wordt bedreigd. We mogen de huidige status quo niet accepteren, maar moeten de Armenen van Nagorno-Karabach juist een toekomst garanderen in hun historisch gezien eigen regio.

Etnische zuiveringen en martelingen

In het Europees Parlement heb ik vanmiddag samen met de European Armenian Federation for Justice and Democracy (EAFJD) een EVP-event georganiseerd over de mensenrechtensituatie in Nagorno-Karabach. Als gastsprekers waren Gegham Stepanyan (mensenrechtenverdediger van Nagorno-Karabach) en Siranush Sahakyan (belangenbehartiger van gevangen en krijgsgevangenen in het EVRM) uitgenodigd. Zij brachten enkele schokkende verhalen naar voren. Zo vertelden ze dat er tijdens de oorlog van 2020 etnische zuiveringen door de Azeri in Nagorno-Karabach plaatsvonden die vrijwel niemand overleefde. Er lopen daarom nu meerdere zaken tegen Azerbeidzjan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Daarnaast lieten de gastsprekers weten dat er sinds de oorlog in Nagorno-Karabach tientallen Armeense krijgsgevangenen verdwenen, waarvan niemand meer iets heeft vernomen. Het is onduidelijk of zij nog leven. Sommige krijgsgevangenen kwamen wel terug, dood of levend. Zij vertoonden allen duidelijke kenmerken van martelingen die moeten zijn toegebracht door de Azeri.

Hoewel er momenteel niet veel wordt bericht over het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, blijkt dat de mensenrechtensituatie van de Armenen in Nagorno-Karabach zeer zorgelijk is.