Europese vriendschapsgroep voor Nagorno-Karabach

Armeense demonstratie Brussel 07.10.20.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 december 2020 om 20:18

Europese vriendschapsgroep voor Nagorno-Karabach

De Armeniërs in Nagorno-Karabach mogen niet vergeten worden. Samen met collega-Europarlementariërs François Alfonsi (Greens-EFA) en Sylvie Guillaume (S&D) richt ik daarom binnen het Europees Parlement een groep van solidariteit en vriendschap met Nagorno-Karabach op.In het Europees Parlement heb ik samen met collega-Europarlementariërs diverse keren aandacht gevraagd voor de oorlog in dat gebied. Vanwege de Turkse agressie in de regio maken we ons grote zorgen over de toekomst van het Armeense volk. We hebben de Europese Unie opgeroepen om samen met het Armeense volk in humanitaire termen te werken, en we hebben opgeroepen tot erkenning van de Republiek Artsach.
Na deze oproepen ontwikkelde het conflict zich snel, wat leidde tot de nederlaag van de Armeense strijdkrachten, de tussenkomst van het Russische leger en het verlies van controle over veel gebieden door de autoriteiten van Stepanakert. Het is duidelijk dat de toekomst van het Armeense volk in een van hun voorouderlijke gebieden wordt bedreigd. Ik vind het daarom noodzakelijk dat wij binnen het Europees Parlement de solidariteitsbeweging voort te zetten, die zich tijdens het conflict manifesteerde. Lees hieronder de brief die we naar de andere Europarlementariërs stuurden:
Brief vriendschap met Nagorna-Karabach