Geen Europese verkiezingen op Hemelvaartsdag

element5-digital-T9CXBZLUvic-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 30 maart 2022 om 11:16

Geen Europese verkiezingen op Hemelvaartsdag

Het is een slecht plan om in 2024 op Hemelvaartsdag te gaan stemmen. Ik ben tegen dat voorstel van verschillende collega-Europarlementariërs.

De regering in Nederland wil zoveel mogelijk kiesgerechtigden in de gelegenheid stellen hun stem uit te brengen. Om religieuze redenen vallen daarom de vrijdag, zaterdag en zondag af. Hiermee wordt niet alleen rekening gehouden met christenen, maar bijvoorbeeld ook met joden en moslims.

Er ligt nu echter een plan om op donderdag 9 mei te gaan stemmen, omdat op die datum "de dag van Europa" valt. Het punt is alleen dat het in 2024 dan Hemelvaartsdag is. In Nederland gebruiken we geen christelijke feestdagen voor verkiezingen. Op Hemelvaartsdag werd Christus Koning over het gehele heelal. Dat vieren en gedenken overstijgt oneindig veel meer dan welke verkiezing dan ook.

Daarnaast ben ik ook om de volgende redenen tegen:

  • Het feit dat 9 mei de dag van Europa is, weten velen niet. Verkiezingen lijken mij niet de juiste methode om meer bekendheid te geven aan die dag.
  • 9 mei als vaste verkiezingsdatum is onpraktisch, want daardoor zullen we elke keer op een andere dag van de week moeten stemmen. Dit zal dus ook de weg vrij maken voor verkiezingen op zondag.

Het vaststellen van een verkiezingsdatum – ook van Europese verkiezingen – doen de lidstaten zelf. Daar gaat Brussel niet over. Dat goede gebruik moeten we niet loslaten, zeker niet wanneer dreigt dat die verkiezingen op een christelijke feestdag (in dit geval dus Hemelvaartsdag 2024) gaan vallen.