Noodhulp voor visserij nodig vanwege brandstofprijzen

paul-einerhand-E6T7HTsNILw-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 8 maart 2022 om 13:01

Noodhulp voor visserij nodig vanwege brandstofprijzen

Vissers moeten steun krijgen vanwege de alsmaar hoger oplopende brandstofprijzen. De brandstofprijzen voor de visserij stijgen al langere tijd en zijn nu door de Russische inval in Oekraïne tot ongekende hoogte toegenomen. Voor veel vissers is vissen niet langer rendabel.

Als onze vissers noodgedwongen moeten stoppen, dan zullen ontzettend veel mensen duurzaam en gezond voedsel mislopen. De voedselzekerheid moet gegarandeerd worden, maar als vissers niet meer kunnen uitvaren, dan kunnen we dat binnen een maand al merken in de schappen. De Europese Commissie moet daarom snel met voorstellen komen om deze sector uit de brand te helpen.
 
Daarnaast is, gegeven de algemeen sterk toegenomen brandstofprijzen, de herintroductie van energie-efficiënte vistuigen zoals de pulskor nodig. Bijkomend voordeel hiervan is dat de klimaatdoelstellingen zo makkelijker gehaald kunnen worden.
 
Samen met drie collega-Europarlementariërs uit verschillende fracties heb ik daarom schriftelijke vragen gesteld aan de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius (zie bijlage).

Bijlagen