Stemverklaring - kwijting Frontex

photo-1594841343391-97ac1b9a950e.jfif
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 21 oktober 2021 om 19:56

Stemverklaring - kwijting Frontex

Het besluit om grenswachtagentschap Frontex voor het jaar 2019 kwijting te verlenen heb ik niet gesteund. Frontex staat de laatste jaren in een slecht daglicht, bijvoorbeeld als het gaat om de vermeende betrokkenheid bij illegale pushbacks van migranten.

Directe betrokkenheid van Frontex bij deze pushbacks is niet bewezen. Wel heeft een onderzoekscommissie van het Parlement vastgesteld dat Frontex te makkelijk heeft weggekeken wanneer de nationale autoriteiten waarmee het samenwerkte acties uitvoerden die niet door de beugel konden. Daarnaast heeft Frontex de interne checks en balances nog niet voldoende op orde om een juiste omgang met fundamentele rechten te kunnen garanderen.

Hoewel er aan verbetering wordt gewerkt is er ook nog een lange lijst met openstaande punten, bijvoorbeeld het aannemen van voldoende mensen die de acties van Frontex intern kunnen controleren. Het is dan ook terecht dat het Parlement er eerder deze week mee heeft ingestemd om een deel van de begroting van Frontex nog niet uit te keren. We willen eerst meer vooruitgang zien voordat we het geld overmaken.

Tegelijkertijd vind ik niet dat we de boeken van voorgaande jaren al wel kunnen sluiten. Te meer omdat ook OLAF, de anti-corruptie waakhond van de EU, nog een onderzoek heeft lopen. Daar wil ik eerst de uitkomsten van afwachten. De aantijgingen tegen het agentschap zijn dermate ernstig dat er meer duidelijkheid en verbetering nodig is voordat we over kunnen gaan tot de orde van de dag.