Navalny genomineerd voor Sacharovprijs

niu-niu-5HzOtV-FSlw-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 september 2021 om 21:30

Navalny genomineerd voor Sacharovprijs

De door de ChristenUnie aangedragen kandidaat voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, de Rus Aleksej Navalny, is vanavond officieel door de EVP-fractie genomineerd. De Sacharovprijs is het hoogste eerbewijs dat de Europese Unie toekent aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten.

Het doet me goed dat een ruime meerderheid van mijn collega’s deze door mij aangedragen kandidaat steunt. De voormalige oppositieleider staat voor mensenrechten, open democratie en transparantie. Het resultaat hiervan is echter dat hij nu in een Russisch gevangenkamp zit. Wat mij betreft is er daardoor geen andere persoon te bedenken die zo goed aan de criteria van deze onderscheiding voldoet, als Navalny. Hij zet zich waarlijk in voor de vrijheid van denken.
 
Navalny verdient deze prijs voor zijn voortdurende verzet tegen Poetin en zijn regime. Voor dit gevecht betaalde hij bijna met de hoogste prijs: zijn leven. Hij is sinds 2006 gepest, lastiggevallen, gevangengezet, ontelbare keren gearresteerd, vergiftigd en opnieuw gearresteerd. Hij overleefde ternauwernood met medische hulp van Europa (vooral Duitsland) een vergiftiging, maar zit op dit moment onder zeer moeilijke omstandigheden vast.
 
Met onze steun aan Navalny voor de Sacharovprijs, eren we naast hem ook de enorme lijst van anderen die de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geworden van het regime van Vladimir Poetin. Navalny is daarmee het icoon van verzet tegen de dictator in Moskou.
 
Na deze nominatie door de EVP-fractie, zou het hele Europees Parlement de strijd van Navalny moeten steunen, middels het toekennen van de Sacharovprijs.