Stemverklaring - resolutie over de rechtsstaat en de grondrechten in Bulgarije

deniz-fuchidzhiev-SbxO-MsVVZE-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 8 oktober 2020 om 13:11

Stemverklaring - resolutie over de rechtsstaat en de grondrechten in Bulgarije

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over de resolutie over de rechtsstaat en de grondrechten in Bulgarije. Op de eindstem en op bijna alle 49 amendementen heb ik mij onthouden.

De ontwerpresolutie is keihard over de situatie omtrent de rechtstaat in Bulgarije. De eerste paragraaf begint bijvoorbeeld meteen al met: “(…) betreurt ten zeerste dat de ontwikkelingen in Bulgarije tot een aanzienlijke achteruitgang hebben geleid wat betreft de eerbiediging van de rechtsstaat, de democratie en de grondrechten, met inbegrip van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de scheiding der machten, de strijd tegen corruptie en de mediavrijheid.” Deze toon zien we de hele ontwerpresolutie door.

De situatie in Bulgarije is niet goed: corruptie en de maffia tieren er welig. De rechtsstaat staat zeker onder druk, maar de regering wil veranderingen doorvoeren, en er komen verkiezingen aan. Daarnaast is de regering bezig het puin van vorige regeringen weg te halen. Om nu Bulgarije volledig de afgrond in te duwen met deze vergaande resolutie, dat gaat me nu te ver.