Actie vereist tegen kerksluitingen Algerije

Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 28 november 2019 om 11:03

Actie vereist tegen kerksluitingen Algerije

In het Europees Parlement in Straatsburg wordt vandaag mede op mijn initiatief gedebatteerd over de schending van vrijheden in Algerije. In het parlement heb ik de volgende speech gehouden:

De overheid in Algerije heeft de afgelopen twee jaar helaas haar ware gezicht getoond. Een gezicht gericht tegen de vrijheid van godsdienst. In de afgelopen jaren zijn er door de Algerijnse overheid vijftien protestantse kerken gesloten, waarvan zeven in de afgelopen drie maanden. Bij een kerksluiting op 16 oktober jongstleden in Tizi Ouzou vielen zelfs meerdere gewonden.

Ook de Ahmadi-gemeenschap in Algerije is fors aangepakt: in de periode juni 2016 - maart 2018 werden maar liefst 315 Ahmadi’s vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging.

Het is ook een helder en duidelijk signaal dat de Europese Externe Dienst EEAS in het rapport uit 2018 over de Mensenrechten geeft: in Algerije is en blijft de ruimte voor actief burgerschap, en het recht op vereniging en vergadering beperkt, aldus de EU Buitenlanddienst.

Voorzitter, de vrijheid van godsdienst is een fundamenteel mensenrecht. Onderdeel van dat fundamentele recht is om te kunnen samenkomen in kerken en andere plaatsen van aanbidding. Wat we nu in Algerije, maar helaas ook in vele andere landen vooral in het Midden-Oosten zien, is een onaanvaardbare schending van dat recht.

Ik verwacht van de nieuwe Hoge Europese Vertegenwoordiger een krachtdadig beleid hiertegen! Ik roep hem op snel het gesprek met de Algerijnse overheid aan te gaan, zodat deze kerksluitingen ongedaan worden gemaakt. Ik neem aan dat de Speciale EU-gezant voor Vrijheid van Godsdienst en Geloof hierbij ook een belangrijke rol kan en zal spelen.