Benoeming Lagarde tot voorzitter ECB: "Gooi roer om"

vlag europa tour
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 17 september 2019 om 11:51

Benoeming Lagarde tot voorzitter ECB: "Gooi roer om"

Voor mij is de kernvraag: welk beleid gaat de nieuwe ECB voorzitter voeren?!

De ECB heeft zeven jaar geleden een bijdrage geleverd aan het tot staan brengen van de financieel-economische crisis. Maar dat crisisbeleid werd daarna jammergenoeg onverkort doorgezet. Voor tweeduizend zeshonderd miljard euro werden risicovolle staatsobligaties opgekocht.

De heer Draghi wil dat beleid helaas intensiveren. Gelukkig vertrekt hij.

Er is momenteel goedkoop geld genoeg tegen een rente van vrijwel nul. Hierdoor komen onder andere pensioenfondsen in de problemen, is sparen zinloos is geworden, en voeren diverse zuidelijke landen in de eurozone noodzakelijke hervormingen niet uit. De president van de Nederlandse Centrale Bank de heer Klaas Knot heeft zich met diverse collega’s terecht uitgesproken tegen dit beleid.

Stoppen dus met dit beleid. Ik hoop dat mevrouw Lagarde het ECB-roer zal omgooien!