EU moet federale dromerijen staken

vrijdag 07 oktober 2005 15:17

Na het tweevoudige nee in Frankrijk en Nederland bestond alom de gedachte een periode van reflectie en debat te introduceren rond de nieuwe grondwet. Bas Belder en Dick Jan Diepenbroek schetsen de verwarring in het Europees Parlement.

Na het tweevoudige nee in Frankrijk en Nederland bestond alom de gedachte een periode van reflectie en debat te introduceren rond de nieuwe grondwet. Bas Belder en Dick Jan Diepenbroek schetsen de verwarring in het Europees Parlement.
De grondwet is dood, leve de grondwet. Dit gezegde is typerend voor de huidige verwarring en onzekerheid over de toekomst van de Europese Unie. De Raad, en in mindere mate ook de Commissie, voelen zich vooral aangesproken door het eerste deel van het gezegde. Het Europees Parlement bevindt zich daarentegen nog volop in fase van ontkenning: De grondwet is niet dood, de burgers willen een grondwet, Europa zal een grondwet krijgen.
 
Na een lange en stille Europese zomer begint het vergaderseizoen weer in Brussel. De eerste weken van het nieuwe parlementaire jaar leverden enkele interessante ontwikkelingen op. De Raad en de Commissie hebben het volop over de bestrijding van de huidige verlamming in Europa. De huidige raadsvoorzitter premier Blair en Commissievoorzitter Barroso reppen echter met geen woord over de veroorzaker van de verlamming, de Europese grondwet.
 
Uitgieten
Heel anders is de sfeer in het Europees Parlement. De constitutionele commissie van dit huis heeft besloten om een rapport te schrijven over de concrete invulling van de komende periode van reflectie.
De eerste contouren van dit rapport zorgen voor veel ophef. Het is bijna amusant om te zien hoe de grote groep voorstanders van de grondwet binnen het Europees Parlement tot op het bot verdeeld is over de koers van het EP voor de komende periode.
 
De schrijvers van het rapport, Duff (liberaal) en Voggenhuber (groen), koesteren de opvatting dat de reflectieperiode benut moet worden om de tekst van de grondwet aan te passen.
De andere groep voorstanders van de grondwet volgt een meer juridische lijn. De Europese Raad heeft besloten tot een periode van reflectie, maar dit betekent niet dat het ratificatieproces stopt. Er is slechts een pauze ingelast, om verder na te denken over het wel en wee van de grondwet. Deze voorstanders zijn dan ook furieus als zij horen dat de tekst van de grondwet herschreven moet worden naar de werkelijke wensen van de Europese bevolking.
Over één aspect van de periode van reflectie bestaat consensus en dat is het tijdpad. Deze reflectieperiode moet uiteindelijk in 2009 resulteren in een EU met grondwet.
De leden van de constitutionele commissie hebben hun vergadering van 3 oktober aangegrepen om hun frustraties over het uitblijven van een grondwet uit te gieten over eurocommissaris Wallström, verantwoordelijk voor zowel de grondwet als het communicatiebeleid. Van links en rechts kreeg zij het verwijt dat de Europese Commissie te passief is en aan het handje van de lidstaten loopt.
 
Afbakening
De eurofractie ChristenUnie-SGP is van mening dat de komende periode van reflectie moet leiden tot een open en eerlijk debat, zonder verborgen agenda om de grondwet alsnog geratificeerd te krijgen. Er moet nu eindelijk eens een diepgaand debat komen over de vragen rond de beleidsmatige en geografische afbakening van de EU. Vragen die tot op heden meer onder dan op de Brusselse vergadertafels hebben gebivakkeerd.
Het wordt tijd dat Europa aan het werk gaat en zich niet langer verliest in federale dromerijen, die wellicht wonderschone vergezichten bieden, maar de naakte realiteit van de huidige problemen omzeilen.
 

De auteurs zijn respectievelijk europarlementariër en beleidsmedewerker constitutionele zaken voor de eurofractie. Dit artikel verscheen op 7 oktober 2005 in het Reformatorisch Dagblad.

« Terug

Reacties op 'EU moet federale dromerijen staken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.