Speech: digitale Euro is onnodig

bruno-neurath-wilson-7y3G6s201Gk-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 april 2023 om 16:30

Speech: digitale Euro is onnodig

In alle discussies over de digitale euro wordt een vraag niet beantwoord: wie zit er nu eigenlijk echt op te wachten?

Ach ja, met de digitale euro kunnen mensen een rekening direct bij de Europese Central Bank aanhouden. Het zou betalen nog makkelijker maken, en mensen minder afhankelijk maken van commerciële banken. Echter, veruit de meeste mensen in Europa hebben, gelukkig, uitstekende toegang tot bestaande vormen van betalingsverkeer. Die zijn doorgaans efficiënt genoeg.

Wat is het dan? Moeten burgers worden beschermd tegen de macht van grote banken? Echter, de Europese Centrale Bank stelt zelf dat de financiële positie van banken niet in gevaar mag worden gebracht door de digitale euro.

Tegelijkertijd hoor ik van mensen voor wie de digitale euro behulpzaam zou kunnen zijn, veel scepsis en wantrouwen tegenover dit project. Dit heeft vaak te maken met vragen over de privacy, programmeerbaarheid en het mogelijk verplichte karakter van de digitale euro. Ik neem aan dat de mensen bij de Europese Central Bank hier naar eer en geweten mee om zullen te gaan. Maar: is dit project waar niemand echt op zit te wachten het waard, dat we nieuwe problemen en wantrouwen over ons afroepen?

Van mij hoeft de digitale euro niet: we hebben hier vooral te maken met een oplossing voor een niet bestaand probleem.

Labels: ,