Groen met Peter #5: Klimaatvoorstellen aangenomen

nuno-marques-0GbrjL3vZF4-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 18 april 2023 om 14:00

Groen met Peter #5: Klimaatvoorstellen aangenomen

De Eurofractie van de ChristenUnie vindt duurzaamheid een heel belangrijk thema. Binnen het Europees Parlement gaat het hier vrijwel dagelijks over, zo ook vandaag, want het klimaatpakket van de Europese Commissie is nu officieel aangenomen.

Dat is op zijn zachts gezegd een historisch moment: het Europees Parlement steunde vijf klimaatwetten die gezamenlijk als doel hebben om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten in de EU ten opzichte van 1990, om vervolgens richting 2050 naar complete klimaatneutraliteit te gaan. Dit betekent dus dat alle energie groen moet worden opgewekt en dat alle CO2 die toch nog wordt uitgestoten, gecompenseerd of opgevangen moet worden. De EU wil hiermee voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
 
Dat klimaatverandering iets is wat we moeten aanpakken, zal niemand tegenwoordig meer vreemd in de oren klinken. De opwarming van de aarde komt in het nieuws regelmatig voorbij, als we bijvoorbeeld horen over een toenemend aantal bosbranden en smeltende gletsjers. Met het aannemen van dit klimaatpakket laat de EU zien dat we klimaatverandering serieus nemen: er is aardig de vaart in gehouden om deze wetgeving zo snel mogelijk van kracht te laten gaan, want een leefbare wereld voor ons en de volgende generaties is iets wat we als ChristenUnie, en ook als Eurofractie, noodzakelijk vinden.

Labels: , , ,