Europees Parlement wil sterkere positie voor de Speciale EU-gezant Godsdienstvrijheid

Holy Bible priscilla-du-preez-BQXOcE3ZM9c-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 maart 2023 om 12:47

Europees Parlement wil sterkere positie voor de Speciale EU-gezant Godsdienstvrijheid

De positie van de Speciale EU-gezant Godsdienstvrijheid moet versterkt worden. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met verschillende door mij ingediende voorstellen die daarover gaan. Zo moet er in het externe beleid van de EU daadwerkelijk rekening worden gehouden met de vrijheid van godsdienst.

De Europese Unie heeft richtsnoeren over de bevordering en de bescherming van de vrijheid van godsdienst, maar in de praktijk wordt daar helaas nog onvoldoende rekening mee gehouden. Ik heb daarom in een rapport met aanbevelingen aan o.a. de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, een tekst laten opnemen dat dit meer moet gebeuren.

Daarnaast vind ik dat de functie van Speciale EU-gezant voor Godsdienstvrijheid onder de verantwoordelijkheid van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) moet vallen. Voor andere EU-gezanten is dit namelijk ook het geval.

Tenslotte moeten ook de opleidingen voor medewerkers bij de EU-delegaties over de EU-richtsnoeren met betrekking tot de vrijheid van godsdienst verbeteren.

Heden heeft het Europees Parlement het rapport van collega Paet, met daarin opgenomen onze voorstellen, met grote meerderheid aangenomen.

De door mij ingediende teksten in het rapport zijn de paragrafen O, (ap) en (bg).

Labels: ,