Corruptieschandaal geeft Europees Parlement enorme reputatieschade

stock-birken-Xiw1CCHSvFE-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 15 december 2022 om 12:55

Corruptieschandaal geeft Europees Parlement enorme reputatieschade

De vermeende corruptie door Qatar, levert het Europees Parlement een enorme reputatieschade op. Vanmiddag werd er in Straatsburg gestemd over een resolutie over dit onderwerp.

Het was al een grote fout dat een land als Qatar überhaupt in aanmerking kwam om het WK voetbal te organiseren vanwege de schrijnende mensenrechtenschendingen in dat land, maar afgelopen week kwamen er berichten naar buiten dat een Europarlementariër zich zou hebben laten omkopen door dit land. Helaas staat de EU er nu dus ook gekleurd op. Tijdens een bijeenkomst van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement viel me enkele weken geleden al op dat sommige Europarlementariërs en gastsprekers zich ineens onverklaarbaar positief over Qatar uitlieten. Ik was werkelijk flabbergasted.

Het is positief dat een overgrote meerderheid van het Europees Parlement het corruptieschandaal veroordeelt, maar ik blijf evenwel kritisch. Een goede naam komt te voet en gaat te paard. Europarlementariërs krijgen geregeld het verwijt dat ze zakkenvullers zijn. Degenen die dat al vonden, worden nu gesterkt in hun vooroordeel door dit corruptieschandaal. De reputatieschade reikt dus veel verder dan alleen die enkele Europarlementariër die nu verdacht wordt van het aannemen van steekpenningen. Dat is bijzonder teleurstellend en zorgwekkend voor het vertrouwen in de werking van de Europese democratie.

Labels: , ,