Palingvisserij niet halfjaar lang verbieden

marin-tulard-H0bkc9-p7G0-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 9 december 2022 om 12:30

Palingvisserij niet halfjaar lang verbieden

Het is onverstandig om de gesloten tijd voor de palingvisserij te verlengen van drie naar zes opeenvolgende maanden. Samen met een tiental andere Europarlementariërs heb ik dat laten weten in een brief aan Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu en Visserij.
 
Volgende week wordt dit voorstel besproken in de EU-ministerraad.
 
De palingvisserij is al meer dan 500 jaar een culturele traditie in Europa. Palingvissers respecteren de zeer strenge Europese regels om deze soort te behouden. De visserijactiviteiten zijn sterk verminderd en palingvissers werken goed samen met wetenschappers.
 
Mijn collega’s en ik schrijven dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met illegale, ongereglementeerde en ongemelde visserij op paling, en handel in paling tussen de EU en derde landen. Daarnaast wordt de invloed van aalscholvers op de palingbestanden buiten beschouwing gelaten. Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden.
In het voorstel wordt ook geen rekening gehouden met de bestrijding van andere menselijke activiteiten dan visserij. Hierbij valt te denken aan met name obstakels voor vismigratie, vervuiling en verontreiniging van natuurlijke omgevingen.
 
De Europese vloot speelt een essentiële rol bij het uitzetten van paling. In het bijzonder ons land, doet al heel veel aan palingbeheer. Dat is een van de redenen waarom ik deze brief heb ondertekend.
 
De brief aan Sinkevičius is als bijlage bij dit bericht te vinden.

Bijlagen

Labels: