Rusland sponsort terrorisme

paul-g-9tuK3MbqGUI-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 23 november 2022 om 15:00

Rusland sponsort terrorisme

Het Europees Parlement vindt dat Rusland terrorisme sponsort. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement steunde een resolutie hierover, die mede op mijn initiatief is ingediend.

Het is om verschillende redenen belangrijk dat de Russische staat wordt bestempeld als sponsor van terrorisme. Deze resolutie is allereerst een politieke uitspraak, een politiek signaal tegen Poetin, en een steun in  de rug voor de Russische oppositie. Daarnaast spreekt de resolutie zich ook uit tegen verdere Russische deelname aan de VN Veiligheidsraad.

Hoewel de EU hier op dit moment nog geen juridisch instrument voor heeft, is deze resolutie toch erg belangrijk. We roepen de Europese Commissie op om, net als de Verenigde Staten, een juridisch instrument te ontwikkelen waarmee ook staten als terroristische organisatie kunnen worden aangemerkt. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de export van wapens en financiële betrekkingen.

Daarnaast wordt in deze resolutie opgeroepen om binnen het Russische regime een aantal afzonderlijke organisaties, zoals de Wagner Group, op de reeds bestaande terrorismelijst te plaatsen. Gezien het brute Russische geweld dat iedere dag weer plaatsvindt in Oekraïne, komt deze oproep wat mij betreft geen moment te vroeg.

Labels: ,