Oekraïense volk is de terechte winnaar van de Sacharovprijs

1648844532050_20220401_EP-129397C_MUS_007_MOBILE.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 oktober 2022 om 16:25

Oekraïense volk is de terechte winnaar van de Sacharovprijs

Het is volkomen terecht dat het moedige Oekraïense volk, vertegenwoordigd door president Zelensky, de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken krijgt toegekend.

De EU kent jaarlijks een prijs toe aan mensen die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet voor de mensenrechten, waardoor ze aan gezag winnen in hun strijd. Deze erkenning is dan ook belangrijk voor Oekraïne. Zelensky en het Oekraïense volk zetten zich met gevaar voor eigen leven in voor de vrijheid van Oekraïne. Zij vechten voor zowel het bestaansrecht als de grondrechten van hun land, zaken die velen in Europa vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Met deze erkenning geven we wederom een duidelijk signaal af aan het Kremlin: we zullen nooit buigen voor een dictator.

Het is nu voor de tweede keer op rij dat de Sacharovprijs zal worden uitgereikt aan mensen die gebukt gaan onder het regime van Poetin. Vorig jaar kreeg de door mij voorgedragen Aleksej Navalny de Sacharovprijs toegekend, omdat hij het icoon van het verzet tegen Poetin was. Helaas is de situatie in Rusland en daarbuiten sindsdien flink verslechterd en daarom gaat deze erkenning dit jaar naar een volk dat te lijden heeft onder oorlog. Laten we daarom ook Navalny, die nu onder zware omstandigheden gevangen zit, vooral niet vergeten.