Stemverklaring - over de toelating van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone

Bulgarije.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 18 oktober 2022 om 12:30

Stemverklaring - over de toelating van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone

Het Europees Parlement bepleit de toelating van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone. Ik heb tegen deze resolutie gestemd. Hoewel Roemenië een stap verder is dan Bulgarije, hebben beide landen nog forse problemen met de rechtsstaat en met de georganiseerde criminaliteit.

Geopolitieke urgentie om deze landen toe te laten moet ook in verhouding staan tot de eisen die we stellen aan de deelname aan gemeenschappelijke Europese structuren, zoals Schengen.

Het is daarbij problematisch dat Roemenië en Bulgarije per se tegelijkertijd behandeld moeten worden. De toelating van Roemenië op zichzelf zou ik mogelijk nog kunnen steunen, maar zolang deze ook gekoppeld is aan die van Bulgarije kan ik niet anders dan tegen stemmen.