Speech: waar blijft de Speciale EU-gezant Godsdienstvrijheid?!

rod-long-DRgrzQQsJDA-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 4 oktober 2022 om 10:25

Speech: waar blijft de Speciale EU-gezant Godsdienstvrijheid?!

Mevrouw de Commissaris, ik kom net uit Pakistan. In Pakistan zitten honderden mensen in een dodencel, omdat zij geloven. Ahmadi’s, christenen, wachten op de doodstraf, beschuldigd van godslastering.

Dat is niet alleen in Pakistan. Er zijn talloze landen in deze wereld waar christenen en andere gelovigen worden vervolgd. En de EU heeft de verplichting, vastgelegd in een verdrag om op te komen voor de godsdienstvrijheid.

Ik heb dus maar één vraag aan u: waar blijft de Speciale Gezant voor de Godsdienstvrijheid?

Ik heb met collega’s hier in de zaal en ikzelf, afgelopen jaren misschien wel zes, zeven brieven gestuurd aan mevrouw Von der Leyen. Een christendemocratische Commissievoorzitter. Meneer Schinas, christendemocratische commissaris, verantwoordelijk voor die gezant. Waar blijft die gezant? Die moet benoemd worden. De man die daar al maanden warm voor loopt, kan vandaag nog beginnen. En dat wil ik van u horen: de benoeming van die gezant, vandaag nog.