Speech: haaien verdienen onze bescherming

david-clode-zBORpP97apw-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 4 oktober 2022 om 14:20

Speech: haaien verdienen onze bescherming

Haaien zijn essentieel voor de ecosystemen van onze zeeën en oceanen. Maar helaas wordt driekwart van de haaiensoorten met uitsterven bedreigd, onder andere door overbevissing. De wereldwijde haaienstand mag dus niet achteruitgaan want dan gaan onze marine ecosystemen wankelen. Haaien verdienen onze bescherming!

Helaas wordt slechts 25% van de wereldwijde handel in haaienvinnen adequaat beheerd. Dat is te weinig! We moeten meer doen. Terecht dus dat de EU en gastland Panama bij de komende conferentie over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten, zowel de hamerhaaien als de menshaaien volledig willen beschermen.

Door die beide haaiensoorten op te nemen in bijlage 2 van de CITES-overeenkomst wordt gewaarborgd, dat deze populaties op een duurzaam niveau blijven maar ook verhandeld kunnen blijven worden. Dit biedt enerzijds voldoende ruimte voor de commercie. Anderzijds wordt zo voorkomen dat de populaties te klein worden en uitsterven. Zo ver mag het beslist niet komen!