Speech: Servië niet in de EU

Servië-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 5 juli 2022 om 19:55

Speech: Servië niet in de EU

Voorzitter; één rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit te schand. Aan deze uitdrukking moest ik denken toen ik het voorliggende rapport las dat een toekomstig EU-lidmaatschap van Servië bepleit.

Dit land doet precies datgene wat de EU níet doet, namelijk Rusland steunen! Servië is in de ban van Rusland, al meer dan 100 jaar. Daarom heeft Servië zich niet aangesloten bij de EU-sancties na de Russische invasie van Oekraïne. Ook zet Servië de vluchten tussen Belgrado en Moskou voort, en heeft Servië veel wapens aangekocht in Rusland, Belarus en China: Servië heeft totaal lak aan de EU.

Voorts loopt de Servisch orthodoxe kerk als een blind paard achter de patriarch van de Russisch orthodoxe kerk, Kirill, aan. Bovendien zijn de banden tussen de maffia in Servië en die in Rusland al decennialang zeer innig.

Kortom, we moeten eensgezind blijven in onze opstelling jegens Rusland. Servië denkt hier anders over en hoort dus overduidelijk niet thuis in de EU.