Stemverklaring Oekraïne en Moldavië

Metsola & Moldavië
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 23 juni 2022 om 09:16

Stemverklaring Oekraïne en Moldavië

Ik heb voor de resolutie over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië gestemd. Het is belangrijk dat we Oekraïne nu niet laten zitten. In de eerste plaats voor de Oekraïners zelf, en in de tweede plaats ook om het signaal af te geven dat Europa zich niet laat chanteren door Poetin.

Omdat Moldavië als het gaat om toetredingscriteria ongeveer vergelijkbaar presteert als Oekraïne is het logisch om ook dit land kandidaat status toe te kennen, niet in de laatste plaats omdat ook in Moldavië de Russische dreiging niet ver weg is.

De toekenning van kandidaat status is een belangrijke politieke stap. Tegelijkertijd moet nu het echte werk gaan beginnen. Er zijn namelijk geen geitenpaadjes naar EU-lidmaatschap, en met de toetredingseisen kan niet worden gemarchandeerd, ongeacht de politieke context. Dit is in het belang van zowel de Unie als de kandidaat-lidstaten zelf. Er is nog een hoop werk aan de winkel voor de nieuwe kandidaten, met name op het gebied van corruptiebestrijding, het versterken van de rechtstaat en het verbeteren van consumenten bescherming. De EU moet zich wat dit betreft streng doch rechtvaardig opstellen, wat ook betekent ondersteuning te bieden waar mogelijk.