Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne wordt immense opgave

christian-lue-7dEyTJ7-8os-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 22 juni 2022 om 12:21

Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne wordt immense opgave

Het is positief dat Oekraïne bij de EU wil. Tegelijkertijd kan dat land niet toetreden op basis van een ‘light-pakket’.

De Europese Commissie adviseerde vrijdag om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de EU. Ik ben positief-kritisch over het Commissievoorstel. We moeten inzetten op een kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne, want dat land hoort bij Europa. Tegelijkertijd gaat dit hoogstwaarschijnlijk een lang en ingewikkeld toelatingsproces worden. Volgens de Europese Commissie zou Oekraïne al 70 procent van de EU-regels geïmplementeerd hebben, maar waar het echt om gaat is die overige dertig procent. Ook op gebied van de rechtsstaat, aanpak van corruptie en de vrij pers moet het goed gesteld zijn. Kortom, het gaat om een immense opgave voor Oekraïne.

Voor de Oekraïense regering is het daarom zaak om de nodige hervormingen door te voeren. Het EU-lidmaatschap van Oekraïne is net zoiets als voetballen in de eredivisie. Daar kun je alleen aan meedoen als je gekwalificeerd bent. Oekraïne moet aan dezelfde eisen voldoen als alle andere landen die bij de EU willen horen.

In de toekomst kan Oekraïne lid worden van de EU. We zullen het land op zijn merites beoordelen.