Stemverklaring - rapport over de sociaal-economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne

AdobeStock_279703900.jpeg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 mei 2022 om 13:02

Stemverklaring - rapport over de sociaal-economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne

Het rapport over de sociaal-economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne heb ik gesteund. Iedereen voelt de gevolgen van de oorlog intussen in de portemonnee en het is belangrijk dat de EU en met name de lidstaten verstandig en gericht beleid voeren om de klappen zo goed mogelijk op te vangen. Bovendien is het belangrijk om ook in dit rapport weer onze volle steun aan Oekraïne uit te spreken en de Russische agressie te veroordelen.

Een van de belangrijke punten van het rapport vind ik de vermelding van de lijst met 6000 personen die de Anti Corruption Foundation heeft opgesteld. Deze lijst laat zien welke personen die gelieerd zijn aan het regime van Poetin nog niet onder de Europese sancties vallen. Het is zeer urgent dat hier verandering in komt.

Dat neemt niet weg dat ik het met alle punten in dit rapport eens ben. Zo ben ik niet enthousiast over de oproepen om de sociale pijler van de EU verder uit te breiden. Sociaal beleid blijft een nationale competentie. Ook de oproep tot meer eigen middelen voor de EU steun ik niet, net als paragrafen over abortus provocatus.