Gerichte sancties tegen de handlangers van Poetin nodig

daniele-franchi-vHrBzj7hCkE-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 mei 2022 om 13:10

Gerichte sancties tegen de handlangers van Poetin nodig

Er blijven nog teveel handlangers van Poetin buiten schot met de Europese sancties tegen Ruslan. Samen met twee collega-Europarlementariërs uit Litouwen heb ik hier vragen over gesteld en voorstellen gedaan aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell.

Nog lang niet alle Russen die gelieerd zijn aan het regime van president Poetin staan op de Europese sanctielijst. Dat blijkt uit een lijst die opgesteld is door de Anti Corruption Foundation, een organisatie die is opgericht door de Russische oppositieleider Alexei Navalny, die op dit moment helaas gevangen zit in Rusland.

Op deze lijst staan 6000 personen die op de een of andere manier gelieerd zijn aan Vladimir Poetin. Het gaat hierbij onder meer om leden van overheidsdiensten zoals ministeries en de veiligheidsraad, staatsmedia, bankiers, en regionale en lokale politici. Volgens de Foundation dragen deze mensen door hun nauwe banden met het regime van Poetin bij aan de oorlog in Oekraïne.

Dit is zowel onbegrijpelijk als onterecht en daarom willen wij opheldering van Borrell. De Europese sancties moeten juist die mensen raken die het dichtst bij Poetin staan. De sanctielijst moet daarom uitgebreid worden met de namen die genoemd worden op de lijst van de Anti Corruption Foundation. De EU moet heel duidelijk zijn dat steun aan het misdadige regime van deze president niet onbestraft kan blijven.