Vrijgesproken Pakistaans echtpaar in Europees Parlement

IMG_5133.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 18 mei 2022 om 19:50

Vrijgesproken Pakistaans echtpaar in Europees Parlement

Het christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel heeft een bezoek gebracht aan het Europees Parlement. De twee hebben jarenlang onterecht in een dodencel gezeten op beschuldiging van godslastering. Vorig jaar is het paar vrijgesproken, kort nadat het Europees Parlement een urgentieresolutie over deze kwestie die door mij is ingediend, had aangenomen.

Het was hartverwarmend om een persoonlijke ontmoeting te mogen hebben met Shafgufta en Shafqat. Dit echtpaar was ten onrechte ter dood veroordeeld en het is dan ook een grote opluchting om ze nu in levende lijve te zien. Ook hun advocaat Saif ul-Malook was bij de ontmoeting aanwezig. Het is een onmetelijk Godsgeschenk dat ze vandaag allemaal in Brussel waren.

Verschillende aanwezigen op de bijeenkomst – waaronder Jan-Dirk van Nifterik (Stichting HVC), Jean-Paul van de Walle (ADF International) en Joël Voordewind (voormalig Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie) – benadrukten dat de blasfemiewetgeving alleen aangepakt kan worden door samenwerking. Ze lieten weten dat de zaak van Shafgufta en Shafqat niet op zich zelf staat, maar dat er nog vele honderden onterecht vast zitten in Pakistan en andere landen, vanwege blasfemiewetgeving.

Alhoewel deze ontmoeting een duidelijk lichtpuntje is, blijft de situatie in Pakistan zorgwekkend. Als gevolg van de blasfemiewetten worden nog honderden onschuldige mensen in Pakistan, maar ook in andere landen, vervolgd. Ook dit christelijke echtpaar was op valse gronden ter dood veroordeeld. Het lijkt erop dat Pakistan nu stappen in de goede richting zet, maar de toestand is nog verre van optimaal. Er moet een verbod komen op de doodstraf vanwege godslastering en de blasfemiewetten moeten afgeschaft worden.

Begin dit jaar heb ik samen met Jan-Dirk van Nifterik van Stichting HVC een podcastaflevering opgenomen over vervolgde christenen in Pakistan. Die aflevering is o.a. via deze link terug te beluistern.