Speech: Urgentiedebat over orgaanroof in China

IMG_4947.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 4 mei 2022 om 18:20

Speech: Urgentiedebat over orgaanroof in China

We spreken hier vaak over China, want de mensenrechtenproblematiek daar is groot. Vandaag gaat het hierbij om één specifiek schandaal: orgaanroof van gevangenen die om hun geloof of levensovertuiging vast zitten.

Het China Tribunaal concludeerde enkele jaren geleden dat de betrokkenheid van het Chinese regime bij orgaanroof buiten kijf staat. Met name aanhangers van de Falun Gong beweging zijn slachtoffer van deze gruwelpraktijken.

Dit debat en de bijbehorende resolutie zijn hard nodig. We mogen niet langer wegkijken van dit schandaal.

Allereerst moeten de EU en de lidstaten alles in het werk stellen om China te doen stoppen met deze absurde mensenrechtenschendingen en China ertoe aanzetten antwoorden te geven op de vele indringende vragen en getuigenissen over deze misdaden. Als China niets te verbergen heeft, dan moet men het zwijgen doorbreken en deze praktijk ten strengste veroordelen!

Voorts moeten de medische sectoren in onze lidstaten niet betrokken raken bij orgaanroof. Samenwerking met de Chinese medische sector op het gebied van transplantatiegeneeskunde moet uiterst nauwkeurig gecheckt worden.

Ook burgers moeten beschermd worden tegen malafide orgaantransplantaties. Laten de lidstaten hier een voorbeeld nemen aan de Britten. In Londen is recent een wet aangenomen die reizen naar het buitenland voor een commerciële orgaantransplantatie verbiedt.