Lidstaten bepalen zelf de dag van de Europese verkiezingen

element5-digital-T9CXBZLUvic-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 3 mei 2022 om 14:49

Lidstaten bepalen zelf de dag van de Europese verkiezingen

Collega-Europarlementariërs willen de Europese verkiezingen ingrijpend veranderen. In het rapport Ruiz Devesa worden daarvoor meerdere verregaande, naar mijn idee – onverstandige –, voorstellen gedaan.

Zo is het een ronduit slecht plan dat in alle landen de Europese verkiezingen op een en dezelfde dag, 9 mei, moeten gaan worden gehouden. Daar gaat de EU niet over, dat bepalen de nationale regeringen in overleg met hun eigen parlementen zelf wel. Bovendien zouden de komende Europese verkiezingen dan op donderdag 9 mei 2024 op Hemelvaartsdag vallen. Op Hemelvaartsdag werd Christus Koning over het gehele heelal. Dat vieren en gedenken overstijgt oneindig veel meer dan welke verkiezing dan ook.

Daarnaast worden er diverse andere voorstellen gedaan waar ik op tegen ben, zoals het instellen van een kiesdrempel, en het systeem van ‘spitzenkandidaten’.

Verder is met name het wereldvreemde voorstel om zogenoemde transnationale kieslijsten te maken, waarbij de EU één groot kiesdistrict wordt, buitengewoon onverstandig. Het idee is dat er kandidaten vanuit allerlei Europese landen samen op één kieslijst zouden komen te staan. Hiermee zou een Nederlandse kiezer bijvoorbeeld op iemand uit Palermo kunnen stemmen. De EU staat nu al ver van veel mensen af, dit idee vervreemdt de kiezer nog heel veel meer van Europa. Ik heb daarom tegen dit rapport gestemd.