Stemverklaring bij rapport Ștefănuță over richtsnoeren bij begroting 2023

mathieu-stern-1zO4O3Z0UJA-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 5 april 2022 om 10:27

Stemverklaring bij rapport Ștefănuță over richtsnoeren bij begroting 2023

Zoals in elk begrotingsrapport, komt er ook in dit rapport over de begroting van volgend jaar een waaier aan verschillende onderwerpen voorbij. Sommige zaken steun ik van harte, sommige ook niet. Wat mij vooral opvalt is dat dit rapport vooral gaat over méér uitgaven, zonder goed te kijken of er ook besparingen mogelijk zijn. Met name om die reden heb ik dit rapport uiteindelijk niet gesteund, maar mij onthouden bij de stemming.

Dat er voor bepaalde belangrijke zaken, zoals initiatieven rondom klimaat en duurzaamheid, meer investeringen nodig zijn is terecht en begrijpelijk. Maar waar veel burgers op dit moment de broekriem moeten aanhalen vanwege de hoge inflatie, moet ook de EU nog beter nadenken over doelmatig begrotingsbeleid.

Ik heb bijvoorbeeld twijfels bij verdere uitgaven aan Europees toerismebeleid en aan verdere integratie op het gebied van zorg. Natuurlijk zitten er in elke begroting zaken die je te slikken hebt, maar deze eenzijdige focus op meer uitgaven gaat mij echt te ver. Ik hoop dat de uiteindelijke begroting voor 2023 gebalanceerder en realistischer is.