Bescherming nodig voor Oekraïense vrouwen en kinderen

kristina-tripkovic-nwWUBsW6ud4-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 14 maart 2022 om 11:27

Bescherming nodig voor Oekraïense vrouwen en kinderen

De Europese Unie moet bescherming bieden aan vrouwen en kinderen uit Oekraïne, omdat ze extra risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Samen met ruim dertig collega-Europarlementariërs heb ik daarom mijn grote zorgen daarover geuit in een brief aan Eurocommissaris Johansson van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van de dramatische gevolgen van de aanval op het Oekraïense volk. Een aanzienlijk deel van de vluchtelingen die momenteel in de EU aankomt, bestaat uit vrouwen en meisjes, en deze groep is extra kwetsbaar. We vinden daarom dat de situatie in Oekraïne gemonitord worden, zodat waarschuwingssignalen vroegtijdig worden gesignaleerd en daar vervolgens actie op ondernomen kan worden ter bescherming van met name meisjes en vrouwen, opdat zij niet in de prostitutie belanden.

We willen dat de lidstaten het bewustzijn van deze risico's vergroten via speciale platforms en hun wetshandhavingsinstanties. Daarnaast moeten er in de lidstaten mechanismen komen die moeten kunnen bepalen waar vrouwen en meisjes uit Oekraïne hun grondgebied binnenkomen.

De brief aan Eurocommissaris Johansson is als PDF-bestand bij dit bericht toegevoegd.

Bijlagen