Speech: Vernietiging van cultureel erfgoed in Nagorno-Karabach

alexandra-dementyeva-Qvsi1vQswOM-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 10 maart 2022 om 12:15

Speech: Vernietiging van cultureel erfgoed in Nagorno-Karabach

President Aliyev van Azerbeidzjan zorgt goed voor zichzelf en zijn familie. Hun totale vermogen wordt op vele miljarden geschat. Corruptie, witwaspraktijken, het oppakken van politieke tegenstanders en het schenden van mensenrechten en het neerslaan van de oppositie in zijn land, behoren tot het standaard patroon van iedere despoot, dus helaas ook van deze mijnheer in Baku.

Maar er is meer. Alivey doet alles om het leven van de inwoners van Nagorno-Karabach te verwoesten. Diverse oorlogen van Azerbeidzjan tegen Nagorno-Karabach laten de haat van Aliyev voluit zien.

Nog iedere dag gaan die vijandelijkheden en pesterijen door. Inwoners van Nagorno-Karabach zijn hun leven niet zeker. Beschietingen, aanhoudingen en talloze andere vijandelijkheden op bevel van Aliyev zijn er dagelijkse praktijk. Ook zijn er nog velen die worden vermist en waarvan nooit meer iets is vernomen.

Daarenboven is Aliyev bezig de historische, christelijke erfenis van Nagorno-Karabach te vernietigen. Begraafplaatsen, historische gebouwen, monumenten en kerken worden door het Azerbeidzjaanse regime stelselmatig en met opzet verwoest.        

Dit Parlement is eensgezind over deze vernietiging van het historische erfgoed in Nagorno-Karabach. Paragraaf 1 van onze gezamenlijke resolutie is glashelder: we veroordelen ten sterkste de politiek van Azerbeidzjaan om het Armeense erfgoed in Nagorno-Karabach te vernietigen.

Paragraaf 2 van de resolutie is zo mogelijk nog sterker: de Azerbeidjaanse autoriteiten moeten nu stoppen met hun politiek van armenofobia en haat tegen de Armeniërs.

Dit is een duidelijk politiek signaal tegen types als Aliyev die mensen en hun geschiedenis kapot maken.

Wij hopen op en bidden voor een ommekeer.
Wij hopen op en bidden voor gerechtigheid.