Russisch-orthodoxe kerk moet oorlog veroordelen

radik-sitdikov-s-QDVTusbBk-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 10 maart 2022 om 11:15

Russisch-orthodoxe kerk moet oorlog veroordelen

Het is de heilige plicht van de kerk het geweld van Poetin ten scherpste te veroordelen. Samen met 18 collega-Europarlementariërs heb ik daarom een brief gestuurd naar Kirill, de patriarch van Moskou en Rusland.

Het is ronduit verwerpelijk dat de Russisch-orthodoxe kerk de oorlog lijkt te rechtvaardigen. Het is de heilige plicht van de kerk het geweld van Poetin ten scherpste te veroordelen en hem op te roepen zich om te keren, en deze brute oorlog vandaag nog te stoppen. Immers, Spreuken 8 vers 13 leert ons dat de vreze des Heren is het kwade te haten. De Russische dictator laat nu het kwaad in alle volheid zien.
 
De huidige militaire campagne heeft niet alleen geresulteerd in de onderdrukking van de vrijheid, maar ook geleid tot vele doden en menselijke tragedies. Miljoenen gezinnen, waaronder vele moeders met kinderen, zijn hun huis ontvlucht uit angst voor bombardementen en geweld. In het Europa van vandaag ontvouwt zich een humanitaire catastrofe van ongekende omvang.
 
In de brief – die als bijlage bij dit bericht is toegevoegd – roepen we de patriarch op om de militaire aanval van Russische troepen op een soeverein land en het broedermoord bloedvergieten te veroordelen en zo de situatie te helpen kalmeren, zoals patriarch Bartholomeus I en paus Franciscus al hebben gedaan.

Bijlagen