Steun voor onderzoek naar misdaden in Oekraïne

tingey-injury-law-firm-yCdPU73kGSc-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 9 maart 2022 om 15:35

Steun voor onderzoek naar misdaden in Oekraïne

De EU moet het Internationaal Strafhof effectief ondersteunen om door te gaan met het openen van een onderzoek naar de situatie in Oekraïne. Die oproep doe ik samen met tientallen collega-Europarlementariërs in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Wij hebben laten weten diep bezorgd te zijn over het gebruik van willekeurige clustermunitie door Rusland. Mogelijk worden er ook thermobare wapens (vacuümbommen) gebruikt in Oekraïense steden. De situatie in Oekraïne wordt steeds gewelddadiger en dramatischer, en wordt gekenmerkt door het plegen van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid.
In de brief roepen we al degenen die betrokken zijn bij vijandelijkheden in Oekraïne op, om zich strikt te houden aan de geldende regels van internationaal humanitair recht, mensenrechtenrecht en internationaal strafrecht.
Daarnaast roepen we Borrell en Von der Leyen op om namens de Europese Unie de aanklager duidelijk en publiekelijk te steunen.
De gehele (Engelstalige) brief met daarin de overige oproepen, is als bijlage bij deze blog te lezen.

Bijlagen