Stemverklaring - Steun aan Oekraïne

Oekraïne met Peter 01.03.22.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 1 maart 2022 om 15:30

Stemverklaring - Steun aan Oekraïne

Het is volkomen terecht dat het Parlement de Russische invasie van Oekraïne in deze resolutie ten strengste veroordeelt. Het is van het grootste belang dat de EU duidelijk maakt dat deze schending van het internationaal recht op Europees grondgebied volstrekt onaanvaardbaar is. Dit gebeurt niet alleen door de woorden van deze resolutie, maar vooral door alle maatregelen die de afgelopen dagen genomen zijn als sancties tegen Poetin en zijn regime.

Het is ondanks de tragiek van de situatie positief om te zien dat de EU een zeer krachtige en eensgezinde respons heeft getoond sinds de brute invasie die op 24 februari jongstleden begon.

Ik steun de verschillende initiatieven in deze resolutie die Oekraïne helpen weerstand te bieden tegen Poetin, en die de kosten van deze oorlog voor laatstgenoemde zo hoog mogelijk opdrijven.

Wel heb ik lang geworsteld met bepaalde paragrafen in de resolutie die reppen over toetreding van Oekraïne tot de EU, om meerdere redenen. Dergelijke uitspraken vind ik niet realistisch, want toetredingsprocessen duren lang, en dat is gezien de toetredingseisen niet voor niets.

We moeten geen overhaaste beslissingen hierover nemen en langs de lijnen van het Associatieverdrag de nauwe samenwerking met Oekraïne voortzetten en uitbouwen. Ook is de kans heel groot dat spreken over toetreding van Oekraïne tot de EU meer olie op het vuur gooit. Op deze manier wordt Poetin nog meer uitgedaagd, en een kat in het nauw kan hele rare sprongen maken.

Uiteindelijk stem ik toch voor die paragrafen, want ik wil een duidelijk signaal afgeven aan Poetin: de EU staat achter Oekraïne! Maar vooral ook wil ik een politiek signaal afgeven aan Oekraïne, dat onze volle steun verdient in de strijd tegen de vijand in het Kremlin.

Het is van cruciaal belang dat Europa zich op dit moment verenigd toont in haar steun aan Oekraïne, en daarom ook bij de eindstemming van de resolutie mijn steun.