Onverwacht boomkorverbod zet verhoudingen met Noorwegen op scherp

vidar-nordli-mathisen-641pLhGEEyg-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 21 februari 2022 om 11:38

Onverwacht boomkorverbod zet verhoudingen met Noorwegen op scherp

Het is verwerpelijk dat Noorwegen heeft besloten de boomkorvisserij vanaf dit jaar te verbieden zonder de Europese Unie daar tijdig over te informeren.

De Europese Commissie werd pas op 3 februari op de hoogte gesteld van dit besluit, terwijl Noorwegen op 10 december 2021 een Visserijovereenkomst met de EU sloot voor het jaar 2022. Er is toen geen woord gerept over een eventueel naderend verbod op deze vistechniek.

Zo’n enorme verandering kan niet een paar maanden na het sluiten van een overeenkomst medegedeeld worden. De relatie met de Noren was al gespannen vanwege conflicten over de toegang tot de wateren bij Spitsbergen en de vangst van kabeljauw en sneeuwkrabben, en dan nu dit. Ik verwacht een zeer krachtige reactie van de EU-commissaris voor Visserij Sinkevičius.

Samen met collega-Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) heb ik daarom de volgende schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over deze kwestie:

  • Hoe beoordeelt de Commissie het feit dat Noorwegen dit besluit eenzijdig neemt, zonder de EU te consulteren, en met zeer late kennisgeving?
  • Zal de Commissie bij Noorwegen aandringen om het verbod op de boomkor te heroverwegen en is de Commissie bereid om, indien nodig, juridische stappen te ondernemen, gezien de (bindende) afspraken die volgen uit de bilaterale Visserijovereenkomst en/of internationale verdragen?
  • Andere bodemberoerende visserijtechnieken dan de boomkor mogen wel blijven toegepast. Ziet de Commissie een mogelijkheid dat de innovatieve Sumwing (sleepnetvisserij met minder bodemcontact dan de traditionele boomkor) toegelaten wordt in de Noorse zone?